Centrifugi apicole

Unul dintre utilajele care nu ar trebui sa lipseasca unui apicultor este centrifuga. Centrifuga (numit si extractor) este utilajul folosit in stupina la extragerea mierii de albine din faguri. Ea foloseste forta centrifuga pentru a scoate mierea din celule si a o proiecta pe peretele intern al cuvei. Forta aplicata fagurelui depinde de viteza unghiulara a cosului extractorului si de raza cosului.

Noi va propunem mai multe tipuri de centrifugicu forme diferite in functie de destinatie, de la o exploatare modesta cu cativa stupi si pana la exploatari pentru stupine mari unde se extrag tone de miere in fiecare an.

  • Centrifugi manuale cu 2,3 si 4 rame “Optima”

Sunt recomandate pentru stupinele mici. Sunt realizate din otel inoxidabil rezistent la acizi, cu actionare manuala, potrivita pentru utilizarea in domeniu. Este dotata cu picioare rabatabile pentru a simplifica ambalarea si transportul centrifugii. Capacul este realizat din meta-plexiglass care asigura protectia impotriva contactului cu cosul centrifugii aflat in miscare, in timpul functionarii sau pentru prevenirea murdaririi cosului din exterior.

  • Centrifuga tangentiala cu 2 rame, filtru si decantor

Sunt centrifugi pentru stupine mici. Cilindrul centrifugii este realizat din otel inoxidabil rezistent la acizi. Exista trei componente principale: cos cu tambur, sita cu decantor si caneaua, toate componentele fiind cuplate cu catarame/blocatoare. In partea de jos a extractorului sunt realizate gauri prin care mierea extrasa se scurge in strecuratoare. Dupa filtrarea initiala mierea curge in decantorul de sub extractorul de miere. Din decantor mierea se extrage prin canea. Capacul centrifugii este transparent, acrilic si asigura protectia impotriva contactului cu cosul in timpul functionarii.

  • Centrifuga manuala tangentiala

Destinata apicultorilor mai mici care nu au acces la surse de electricitate. Are un diametru relativ mic, se pot aseza cateva tipuri de rame in cos. Caracteristici acestei centrifugi este faptul ca ramele trebuie intoarse pentru ca mierea sa fie extrasa de pe ambele parti a ramei.

  • Centrifugi tangentiale actionate manual sau cu motor

Sunt centrifugi pentru 3 si 4 rame cu actionare manuala sau electrica. Este economica si usor de utilizat. Are o reglare fina a regimului de rotatie.

  • Centrifuga cu tava de descapacit si filtru vertical

Permite economie de spatiu in conditii de maxima eficienta prin integrarea a trei functii diferite intr-o aplicatie. Este realizata din otel inoxidabil. Capacul este realizat din meta-plexiglas transparent dar rezistent.

  • Centrifugi tangentiale 4 rame manuale sau electrice

Acest tip de centrifuga foloseste un model nou de actionare pe baza de sistem SDD-1. SDD-1 este un microprocesor avansat pentru controlul vitezei pentru motoarele de curent continuu. Acest model de controler are posibilitatea de configurare exacta a acceleratiei si vitezei, protectie electronica impotriva supraincarcarii, oprire automata, aplicarea modularii latimii impulsului si inalta eficienta a circuitului de alimentare, panou de control ergonomic si fiabil si proceduri avansate de diagnostic implementate.

  • Centrifugi radiale, economice

Utilizeaza noul model de actionare pe baza de sistem SDD-1. Cilindrul este realizat din otel inox rezistent la acid, cu cosul radial realizat din bare/tije de otel inoxidabil. Capacul este transparent, realizat din sticla acrilica, are rol de protectie.

  • Centrifuga cu 4 casete cu actionare manuala

Este ideala pentru lucrul in teren datorita fiabilitatii deosebite. Este confectionat din otel inoxidabil rezistent la acizi. Actionarea manuala este realizata din otel, acoperit cu pulbere. Rotile dintate sunt tot din otel, miscarea fiind transmisa de la manivela direct la axul cosului. Scurgerea este asigurata cu ajutorul unei canele din otel.

  • Centrifuga cu casete 12V

Este recomandata pentru apicultorii cu o productie medie si mare, profesionisti. Casetele pentru rame sunt mobile, se rotesc dreapta/stanga si ofera avantajul de a nu fi necesara schimbarea ramelor pentru extragerea mierii de pe ambele parti. Permite rotatia rapida a ramelor si nu distruge ramele.

  • Centrifugi reversibile cu actionare superioara

Sunt modele noi cu moto-reductie mult mai buna si fiabila care inlocuiesc sistemul pe baza de curea. Cosul este angrenat direct de la motor.

  • Centrifugi reversibile cu actionare inferioara

Model nou, cu moto-reductie mult mai buna si fiabila care inlocuiesc sistemul pe baza de curea. Cosul este angrenat direct de la motor.

  • Centrifuga reversibila cu actionare inferioara cu separatoare din tabla inox

O serie de separatoare inoxidabile sunt utilizate pentru a creste numarul de casete. Casetele se suprapun dar datorita separatoarelor mierea curge in zona de colectare/extractie. Casetele sunt armate suplimentar pentru a le face mai rezistente.

  • Centrifugi cu casete, masa descapacit si filtru vertical

Solutie ce combina tava de descapacit, centrifuga-radiala si filtrul vertical, intr-o singura aplicatie cu eficienta crescuta pe un volum redus. Actionarea se face prin mel, cosul fiind direct conectat la mecanismul de antrenare.

  • Centrifuga cu casete, cu sistem simplu sau dublu de incalzire

Sunt ideale pentru extractia mierii cu mare densitate/vascozitate, la temperaturi scazute. Acest tip de centrifugi sunt dotate cu control digital al temperaturii mierii, pentru a preveni supraincalziarea acesteia. Sunt posibil de instalat unul sau doi robineti. Centrifuga cu casete, cu sistem simplu sau dublu de incalzire, a fost premiat pentru inovatie in apicultura la targul international de apicultura de la Plevna-Bulgaria in 2010.

  • Centrifugi radiale cu actionare prin partea superioara

Recomandat pentru stupinele mari. Modelele au reductia de la motor mult superioara si fiabilitate crescuta, inlocuind cureaua de transmisie. Cosul este astfel antrenat direct de la motor. Cu acest tip de centrifugi se pot procesa un numar mare de rame. Constructia cadrului permite ca rotirea sa se faca intr-o singura directie.


Magazinul online EMTools ofera o gama diversa de produse pentru apicultura. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>