Utilaje pentru prelucrarea strugurilor

Dezciorchinatorul cu spirala este un utilaj de strivit folosit la prelucrarea strugurilor. Operatiunile executate de utilaj sunt:

  • strivirea cu ajutorul celor doi cilindri pozitionati in interiorul cuvei;
  • dezciorchinarea sau separarea boabelor de resturile ciorchinelui, cu ajutorul axului dezciorchinator pozitionat in interiorul corpului utilajului.

Dezciorchinatoarele tip DMC, DMCSI, DMCI, sunt proiectate si construite pentru utilizarea intr-o crama de dimensiuni mici sau medii. Dezciorchinarea este efectuata pentru a obtine o calitate mai buna a vinului. Diferenta intre modelele mentionate este materialul din care sunt realizate: inox sau otel lacuit.

  • Dezciorchinator struguri cu motor si spirala (DMC)
  • Dezciorchinator struguri cu motor si spirala cu cuva inox (DMCSI)
  • Dezciorchinator struguri cu motor si spirala complet inox (DMCI)

Utilajul este format dintr-o cuva de incarcare care colecteaza strugurii ce urmeaza a fi zdrobiti. In capatul cuvei este o spirala de alimentare care impinge strugurii catre cei doi cilindrii de presare care ii zdrobesc si ii imping in partea de jos unde, datorita miscarii lor de rotatie, paletele stativului dezciorchinator separa boabele de ciorchini. Boabele, trecand prin grilajul situat in interiorul corpului utilajului, cad in recipientul de dedesubt impreuna cu mustul proaspat stors. Axul dezciorchinator e construit in asa fel incat in timpul miscarii sale elicoidale, paletele sudate pe el duc ciorchinele curatat la iesirea din utilaj.

Inainte de punerea in functiune se efectueaza curatenia utilajului, se controleaza statutul conexiunilor la reteaua de energie electrica, se controleaza ca in interiorul utilajului sa nu existe corpuri straine care sa impedice buna functionare. Se verifica prezenta si starea tuturor dispozitivelor de siguranta si functionarea corecta a dispozitivelor de comanda.

Fiind efectuate controalele preliminare, se poate trece la punerea in functiune a utilajului, apasand butonul de pornire care se afla pe panoul de comanda.

Dupa ce se porneste motorul se introduc in cuva ciorchinii de struguri care, trecand prin spirala vin dusi catre cilindrii, unde are loc strivirea. Odata striviti, ciorchinii trec de axul de batere care desparte boabele de ciorchine urmand a fi executata dezciorchinarea. Ciorchinii ies prin partea posterioara a utilajului, in timp ce boabele, trecand prin grilaj, sunt gata de fermentare. Dimensiunile gurii de iesire a ciorchinilor sunt determinate de exigente de siguranta si functionalitate, in incercarea de a favoriza evacuarea ciorchinilor dezgoliti. In cazul acumularilor anormale ce ar putea astupa gura de evacuare, se opreste utilajul, si doar ulterior se scot obstructiunile.


Magazinul online EMTools ofera o gama diversa de produse pentru viticultura si vinificatie. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>