Totul despre mulsul vacilor

Mulsul este o operatiune tehnica de mare complexitate si dificultate, prin care se extrage laptele din ugerul vacilor si ocupa aproximativ 50% din timpul de lucru zilnic in fermele de vaci de lapte. In plus, mulsul influenteaza productia cantitativa si calitativa de lapte, starea igienica a laptelui, integritatea glandei mamare, durata exploatarii vacilor si nivelul eficientei economice in ferma. Fermierul trebuie sa cunoasca modul in care factorii de mediu pot fi dirijati si optimizati pentru a avea o actiune pozitiva, sa foloseasca cu discernamant atat verigile tehnologice, cat si pe cele de organizare, astfel încat fiecare animal sa poata produce la nivelul capacitatii lui genetice.

Sistemul de muls vaci mecanic

Este un sistem modern de muls, de mare perspectiva pentru exploatarea vacilor de lapte. Asa cum se stie, Uniunea Europeana pune un accent deosebit pe calitatea laptelui. Aceasta nu este data numai de aspectul organoleptic (gust, miros, culoare) ci si de analize de laborator (NTG, NCS, punctul crioscopic, grasime %, proteina %, reactia la antibiotice). În acest sens, mulgerea mecanica prezinta mai multe avantaje comparativ cu mulgerea manuala, ceea ce explica ponderea tot mai mare a acestui sistem pe plan mondial.

Enumeram pe cele mai importante:

  • eficienta economica mult sporita
  • se reduce considerabil efortul fizic
  • se obtine o cantitate mai mare de lapte
  • laptele are calitati igienice superioare intrucat nu vine in contact cu mana mulgatorului si, la majoritatea instalatiilor de muls mecanic, nici cu aerul din adapost.
Industria autohtona, ca si cea din alte tari, produc instalatii de muls si de pastrare a laptelui, atat pentru fermele mici (de 4-15 capete) si mijlocii (16-45 capete) cat şi pentru fermele mari de peste 50-100 capete vaci, cu niveluri ridicate de performante tehnice, ca si de asigurare a calitatii laptelui muls.
Pentru reuşita mulsului mecanice, sub aspect tehnologic si al eficientei economice, se impune ca in ferma sa se asigure anumite conditii:
  • existenta unui personal calificat, care sa cunoască particularitatile ugerului, instalatia de muls si exploatarea ei rationala, sa respecte regulile care se impun si tehnologia de mulgere mecanica;
  • vacile sa se preteze la mulsul mecanic, respectiv sa aiba ugerul bine dezvoltat, sferturile simetrice, mameloanele potrivite ca lungime si grosime, de forma usor conica si o viteza de eliberare a laptelui buna;
  • dotare tehnica corespunzatoare pentru mecanizarea proceselor de productie, cum ar fi: administrarea hranei, adaparea, evacuarea dejectiilor;
  • efective optime de vaci, pentru exploatarea eficienta a instalatiei de muls;
  • existenta unei perioade de pregatire pentru trecerea la mulsul mecanic pentru obisnuirea cu acest sistem.
Tipuri de aparate de muls vaci:
  • Instalatia de muls vaci la bidon are un numar diferit de aparate de muls, in raport cu numarul vacilor din adapost. Investitiile fiind mici, se practica in fermele cu efective reduse de vaci. Laptele se poate pastra pana la livrare, in bidoane de colectare iar, pentru timpul de muls, nu este nevoie de constructii suplimentare. De asemenea, vacile sunt tratate individual si nu isi schimba locul in timpul mulsului. Toate acestea, sunt avantaje evidente pentru mulsul vacilor la bidon.
  • Grupul individual de muls sau mulsul la carucior mobil consta in folosirea unei instalatii de muls cu doua aparate montate pe un carucior care este deplasat de la o vaca la alta. Este o instalatie care se recomanda la efective mici, respectiv pentru mulgerea vacilor in maternitati si exploatatii familiale. Ca si componente, instalatia este formata din motor electric, pompa de vacuum, aparatul de  muls cu anexele sale, toate montate pe un carucior.
Pentru practicarea mulsului mecanic este nevoie de un minim de cunostinţe tehnice, legate atat de caracteristici constructive si functionale ale instalatiilor, cat si de exploatarea propriu-zisa a acestora. De asemenea, vacile trebuie obisnuite cu mulsul mecanic, altfel exista riscul ca un numar mai mic sau mai mare de vaci sa nu se adapteze. Aceasta situatie poate fi evitata prin respectarea unor reguli generale privind mulsul mecanic, dar mai ales, prin modalitatea de trecere la efectuarea mulsului mecanic. Cu cateva zile inainte ca vacile sa fie mulse mecanic, acestea trebuie sa intre in standurile de muls pentru a se obisnui cu aparatele mecanice care vor functiona in gol.

 

Bibliografie:

One comment to Totul despre mulsul vacilor

  • Aparat de muls vacile | Mulgatori ieftine  says:

    […] Mulsul este o operatiune tehnica de mare complexitate si dificultate, prin care se extrage laptele din ugerul vacilor si ocupa aproximativ 50% din timpul de lucru zilnic in fermele de vaci de lapte. Sursa […]

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>