Cosirea pe suprafete cu plante de cultura

Pentru realizarea lucrarilor de cosire la nivelul suprafetelor de cultura se actioneaza prin manevrarea motocoasei pentru cosire sub forma de fasii si defrisarea in jurul arborilor.

In cazul cosirii sub forma de fasii procedura depinde de distanta dintre rasaduri. In cazul unor poteci normale si late se coseste “sub forma de meandre”. Aceasta inseamna ca lucrarile la nivelul potecilor sunt realizate in mod alternativ – inainte si inapoi.

Daca spatiul este mai redus pentru ca rasadurile sunt mai apropiate, poteca trebuie sa fie foarte apropiata pe latura stanga, langa randul de plante. Miscarea de cosire incepe la 0.5 m la dreapta plantei si se incheie la 1 m la stanga de ea. Este utila realizarea unor curse de mers in gol. Aceasta metoda este recomandata si in situatia in care, datorita structurii terenului, lucrarile nu mai pot fi executate in functie de randurile de plante, acestea fiind realizate in diagonala fata de panta. Suprafetele mai intinse sunt prelucrate sub forma de patrate. Dupa cosirea unui patrat, uneltele si canistra de combustibil sunt transportate la urmatorul patrat. Procedura este similara si in situatia plantelor tinere cu dezvoltare neregulata. In acest scop se incepe din stanga, langa prima planta vizibila si se coseste inainte, urmand o linie imaginara. O motocoasa de putere medie este ideala pentru o astfel de utilizare frecventa si pretentioasa, de exemplu FS 90 DM 250-3.

F-FS240_FS260-E004_730

Pentru ingrijirea arboretului tanar o metoda foarte buna este reprezentata de defrisarea in jurul arborilor. Aceasta metoda necesita in mod evident un volum mult mai redus de lucrari de cosire, avand in vedere faptul ca este necesara numai cosirea zonei din jurul arborelui – celelalte zone nu sunt afectate. Astfel se reduc costurile si energia consumata. Motocoasa ideala pentru aceasta metoda este FS 55, usor de manevrat si cu sistem de ghidaj pentru taiere.

Lucrarile de cosire sunt incepute pe partea stanga langa planta si se ghideaza uneltele de taiere sub forma unei miscari circulare in scop de avansare, ulterior se revine si se continua pe latura din dreapta a plantei. Pentru a evita taierea unor plante individuale este necesara montarea unei protectii pentru realizarea lucrarilor de defrisare in jurul arborilor. Dupa plivirea plantei, utilajul este deplasat oblic catre fata pana la nivelul urmatorului punct de interventie. Plantele cu dimensiuni mai ridicate sunt apasate scurt catre lateral cu ajutorul tevii de protectie.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>