Cum sa alegi corect pasul panzei panglica la ferastraiele pentru metale

Panza panglica este fabricata dintr-un otel in aliaj special pentru arcuri. Acesta este foarte flexibil si dur, fiind baza ideala pentru fiabilitatea dorita si taieri exceptionale. Placutele din curbura metalica sunt fabricate din otel HSS si ambele materiale sunt sudate astfel incat nu pot fi desprinse.

Pentru o performanta optima a panzei panglica pentru ferastraiele pentru metal este esentiala alegerea dintarii corecte.

 Alegerea pasului potrivit al panzei este influentat de duritatea materialului, dimensiunile sectiunii si grosimea peretului. In functie de grosime se alege design-ul dintilor Z continuu si vario, conform tabelului de mai jos.

Grosime (mm) Design dinti Z continuu Design dinti Z vario
Pana la 1.5 14 10/14
1 – 2 8 8/12
2 – 3 6 6/10
3 – 5 6 5/8
4 – 6 6 4/6
Peste 6 4 4/6

pas-panza-ferastrau

 S = grosime

Se poate alege ca forma a dintilor cei regulati sau in valuri iar in cazul taierii materialului problematic pentru reducerea vibratiilor este recomandata dintarea alternativa. Forma dintilor bine aleasa ajuta la taierea cu vibratii minime. Pe langa forma si pasul dintilor, foarte importanta este si dispunerea lor pentru a obtine o performanta inalta a panzei. Un joc corect al panzei de ferastrau este obtinut printr-o dispunere specifica pentru fiecare aplicatie de taiere. Astfel se previne strangularea panzei, lucru important in acele aplicatii de taiere problematice. 

Tipurile de panza panglica pot fi:

Set 1 – Dintii sunt in exteriorul panzei rezultand o taiere deschisa a piesei.

tip-panza-panglica

Set dinti regulati – Dinte taiere dreapta, dinte taiere stanga, dinte drept – uitlizata, de obicei, pentru piese din otel si materiale neferoase dure peste 5 mm.

tip-panza-panglica

Set in valuri – dintii sunt pozitionati in valuri – asociata cu taieri foarte fine, in special teava si profile foarte subtiri, 1 – 3 mm.

set-in-valuri

Set alternativ (in grupuri) – grup dinti taiere dreapta, grup dinti taiere stanga, dinte drept – este asociat cu taierile foarte fine, sub 1 mm.

set-alternativ

Set alternativ (dinte individual) – dinte taiere dreapta, dinte taiere stanga – utilizata pentru taierea metalelor neferoase moi, lemn si plastic.

set-alternativ-dinte-individual

Recomandari tehnice pentru benzile de ferastrau panglica:

tipuri-otel

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>