Cum se lucreaza la masina de rindeluit in grosime

Pentru buna functionare a masinii de rindeluit in grosime, dar si pentru siguranta noastra, trebuie respectate o serie de reguli. In acest articol va prezentam 40 de sfaturi pentru utilizarea in mod corespunzator a utilajului de prelucrare a lemnului mentionat anterior.

Sfaturi utilizare masina de rindeluit in grosime:

1.Pe masinile de rindeluit vor lucra numai muncitorii pregatiti, instruiti pentru a folosi acest tip de masini.

2.Arborele portcutit de la masinile de rindeluit in grosime este aparat de o capota rezistenta,care permite evacuarea talajului si sa-l fereasca de lovituri pe muncitorul de de servire a masinii, de proiectarea nodurilor sau aschiilor.

3.Valturile de avans ale masinii vor fi reglate corespunzator. In valtul canelat de inaintare a materialului se va instala o bara prevazuta cu gheare de retinere, paralele cu valtul spre a seevita aruncarea inapoi a materialului.

4.Masina de rindeluit in grosime trebuie sa fie prevazuta cu un fierastrau de siguranta care sa asigure mentinerea reglajului masinii de rindeluit.

5.Sistemul de angrenare a cilindrilor de avans va functiona perfect, spre a evita impingerea si tragerea pieselor de catre muncitori. In caz de intepenire a piesei sau de blocare a masinii, se va intrerupe curentul sau se va actiona maneta pentru trecerea curelei saiba fixa pe saiba liberasi numai dupa aceea se va proceda la deblocarea masinii. Parghia de cuplare va fi astfel montata in apropierea muncitorului incat sa poata fi usor de manevrat in caz de accidente.

6.Piesele care se introduc in masina de rindeluit in grosime in acelasi timp trebuie sa aiba aceeasi grosime.

7.Se admite si prelucrarea pieselor de grosime diferita, dar in acest caz se introduc numai cate doua piese pe la cele doua capete ale valturilor si diferenta de grosime dintre cele doua piese nu va depasi 8 mm.

8.Este interzis sa se introduca in masina de gaurit in grosime piese mai scurte decat distanta intre extremitatile valturilor.

9.In cazul in care masa masinii de rindeluit in grosime este lasata mai jos de 8 cm, se va pune o aparatoare speciala, care va acoperi acest gol din fata valtului, ramanand libere numai portiunile pe unde se introduc materialele.

10.Este interzis sa se regleze masina de rindeluit in grosime pentru taierea aschiilor mai groase de 4 mm.

11.Dupa schimbarea cutitelor se va lucra cu masina de rindeluit in grosime cateva minute dupa care se va verifica strangerea suruburilor.

12.La masina de rindeluit, carcasele metalice vor fi protejate prin legarea la centura de impamantare si la nulul de protectie. Acest lucru este obligatoriu a se verifica zilnic inaintea pornirii utilajului.

13.Toate masinile de prelucrare a lemnului vor fi prevazute cu dispozitive de captare a rumegusului sau a talajului cu posibilitatea de a fi racordate la o instalatie de exhaustare. In cazul in care aceasta nu functioneaza, rumegusul si deseurile vor fi evacuate treptat, pentru a nu se aglomera locul de munca.

14.Este interzis a se curata masina de rindeluit in grosime in timpul functionarii.

15.Stivuirea si depozitarea materialelor de prelucrat se va face ordonat pentru a evita prabusirea. Materialele de prelucrat si cele prelucrate vor fi asezate in locuri special destinate,in asa fel alese incat manipularea lor rationala sa fie asigurata conform procesului tehnologic.

16.Masina de rindeluit va fi deservita de cel putin trei persoane: o persoana alimenteaza cu materiale de prelucrat, o persoana fixeaza si impinge piesele de prelucrat prin valturile masinii, iar cea de-a treia persoana trage piesa prelucrata de la valt si o depoziteaza la piese prelucrate.

17.Este strict interzis a parasi masina de rindeluit in grosime in timpul functionarii, aceasta se face numai cu aprobarea conducatorului locului de munca.

18.Masina de rindeluit in grosime nu se va porni daca nu sunt montate toate aparatorile deprotectie.

19.Se interzice efectuarea oricaror incercari de punere sub tensiune a utilajului inainte de executarea si verificarea legaturii la pamant a utilajului.

20.Nu se admit nici un fel de reglaje in timpul functionarii utilajului.

21.Persoanele care efectueaza reglajele vor fi instruite in acest scop si vor avea un instructaj de protectia muncii, in prealabil.

22.Se interzice cu desavarsire ca persoanele fara calificare corespunzatoare si fara a avea instructajul necesar sa lucreze pe masina.

23.Se interzice pornirea masinii fara capacele de protectie montate sau cu capacul superior deschis.

24.Cutitele care se vor monta pe axul portcutit vor fi tratate, diferenta de greutate de la unul la altul fiind minim un gram. Cutitele, dupa fiecare reascutire se vor tara. Latimea minima admisa a cutitului este de 17 mm.

25.Toti muncitorii sunt obligati sa mentina in permanenta curatenie la locul de munca.

26.Fumatul sau focul deschis sunt interzise in atelierele de tamplarie.

27.Insusirea instructiunilor de exploatare, de intretinere, de protectia muncii si PSI sunt obligatorii pentru toti muncitorii ce deservesc acest tip de utilaj.

protectia-muncii

28.Personalul muncitor trebuie sa posede cunostinte generale cu privire la lucrul in conditii nepericuloase, precum si cunostinte si deprinderi specifice protectiei muncii in lucrarile pe care le executa.

29.Nici un angajat, indiferent daca este temporar, sezonier sau presteaza munca pe baza de contracte incheiate intre unitati, nu va fi admis la lucru, fara efectuarea si insusirea instructajului de protectia muncii.

30.Este interzis muncitorului de a efectua alte operatii de productie decat cele care intra in definirea cerintelor postului de munca in care persoana respectiva urmeaza sa lucreze si pentru care a fost nominalizata si instruita.

31.Este interzis de a lucra cu alte scule si utilaje decat cele cu care este dotat locul sau de munca pentru care este instruit.

32.Este obligat sa utilizeze corect dispozitivele de pornire si oprire a utilajelor cu care lucreaza.

33.Este obligat sa poarte echipamentul de protectie si de lucru din dotare.

34.Este obligat sa verifice utilajul si sculele inaintea inceperii lucrului, cunoscand pericolul pecare il prezinta utilajul sau scula defecta.

35.Instructajul periodic se face intregului personal muncitor la locul de munca, inaintea inceperii lucrului. Acest instructaj se va completa si cu demonstratii practice.

36.Instructajele de protectia muncii se vor consemna obligatoriu in fisa individuala de instructaj, cu indicarea materialului predat, durata si data instruirii. Fisa de instructaj se semneaza in mod obligatoriu de cel ce a realizat instructajul si de cel ce a fost instruit.

37.Nici un muncitor nu are voie sa inceapa lucrul pana nu este convins ca si-a insusit instructajul de protectia muncii si ca desfasurarea muncii pe masina nu prezinta pericole de accidente.

38.La intrarea in schimb muncitorul se va prezenta odihnit, echipat cu echipamentul de protectie si de lucru corespunzator, va verifica starea tehnica a masinii, a sculelor si dispozitivelor, iar in cazul in care acestea nu corespund anunta imediat seful formatiei de lucru.

39.Pastreaza in perfecta stare aparatorile, dispozitivele de protectia muncii si toate materialele de propaganda cu caracter de protectia muncii.

40.In incinta unitatii si sectiilor circula pe caile de acces stabilite in acest sens, evita circulatia in locuri periculoase.


Magazinul online EMTools ofera o gama diversa de masini de rindeluire si grosime.

One comment to Cum se lucreaza la masina de rindeluit in grosime

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>