Procedura de muls si igiena a mulsului cuprinde cateva etape care trebuie respectate pentru a beneficia de un lapte de calitate si pentru a mentine sanatoase animalele.
Inainte de mulgere, mulgatorul se pregateste prin spalarea mainilor din abundenta cu apa si sapun, imbracarea echipamentului de protectie care consta in cizme de cauciuc, salopeta, manusi de unica folosinta, si aducerea ustensilelor folosite la muls (solutia dezinfectanta, paharul de premuls, prosoape pentru uger).
Organizarea mulsului va fi organizata astfel: intai se vor mulge vacile tinere si cele cu ugerul perfect sanatos, apoi se vor mulge vacile cu un numar mai mare de lactatii, iar la sfarsit se vor mulge vacile care se afla sub tratament, al caror lapte nu este preluat de catre procesator.
Este necesar ca periodic sa se verifice calitatea laptelui si sanatatea ugerului cu ajutorul medicului veterinar si a diferitelor teste specifice (testul de mastita de exemplu).
Se curata ugerele folosind servetele de unica folosinta, imbibate cu lotiuni pentru curatarea si ingrijirea pielii. Pentru mameloanele murdare se foloseste apa calduta. La final ugerul si mameloanele se usuca cu o carpa curata si moale pentru a nu irita pielea. La spalarea si stergerea ugerului nu se va folosi acelasi prosop la mai multe vaci.
Se igienizeaza aparatul de muls. Este important ca atat sala cat si echipamentele de muls sa fie extrem de curate.
Se mulg primele 2-3 jeturi in paharul de premuls. Acest pahar este special, cu fundul negru. Se verifica calitatea si culoarea laptelui. Premulsul are rolul de a detecta laptele cu probleme, inainte de a fi amestecat cu restul cantitatii. De asemenea prin aceasta operatiune se indeparteaza primele jeturi mai bogate in microbi si se stimuleaza ejectia laptelui.
Se verifica valorea vidului la muls, sa respecte parametrele date de producatorul instalatiei de muls.
Dupa mulgere, canalul galactofor ramane deschis pana la 2 ore (in medie 30 de minute). In acest timp bacteriile se pot inmulti si pot prezenta un real pericol. Aceste bacterii contamineaza laptele si afecteaza tesuturile care sintetizeaza si secreta laptele.
In momentul indepartarii unitatilor de muls se dezinfecteaza mameloanele prin scufundare intr-o galeata cu solutie dezinfectanta. Dezinfectantul inlatura reziduurile de lapte dupa muls si creeaza un film de top protector al mamelonului, protejand ugerul impotriva bacteriilor.
Se clateste si se dezinfecteaza instalatia de muls.
Magazinul online EMTools ofera o gama diversa de dezinfectanti pentru aparate de muls. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.
Leave a reply