Ferastrau cu banda metalica – sfaturi pentru intretinere

Un ferastrau cu banda metalica este un utilaj extrem de util in prelucrarea metalului, asigurand cu mare usurinta o taiere optima, intr-o gama larga de aplicatii. Pentru a obtine rezultatele promise de producator, cat si pentru o viata lunga si productiva a masinii in cauza, se recomanda a se intretine in mod corespunzator utilajul.

Ce inseamna asta mai exact va descriem in cele ce urmeaza.

  • ferastrau-banda-metalicaSurubul conducator al menghinei trebuie sa fie lubrifiat utilizand ulei mecanic in functie de necesitati. Rotile dintate ruleaza intr-o baie de ulei si nu este necesara inlocuirea acestui ulei decat daca este contaminat sau se scurge. Pentru a schimba uleiul din cutie de viteze la ferastrau cu banda metalica se procedeaza astfel:
  1. Deconectati echipamentul de la reteaua de alimentare cu energie electrica.
  2. Pozitionati bratul ferastraului in pozitia orizontala.
  3. Indepartati cele patru suruburi (A) Fig. 20 de pe cutia de viteze (B) si capacul.
  4. Indepartati uleiul vechi din cutia de viteze si inlocuiti utilizand ueli cu densitatea de 140 disponibil in  comert. Uleiul nou turnat trebuie sa atinga marginea (C) Fig. 21 cutiei de viteze. Fixati capacul si strngeti cele patru suruburi indepartate la punctul 3.
  • Selectia benzii pentru ferastrau cu banda metalica

O banda pentru ferastraiele pentru metal trebuie sa fie de calitate pentru diferite tipuri de debitari. Acest model de ferastrau poate fi dotat cu benzi cu latimea de ½’x64-1/2’ lungime. Benzile pot fi achizitionate sudate si ascutite, gata pentru a fi utilizate.

  • Alegerea pasului benzii la ferastrau cu banda metalica

Numarul de dinti pe inch (TPI) de pe banda este cunoscut ca si pasul benzii. Selectati pasul care va permite ca ultimii trei dinti sa fie in contact cu piesa de prelucrat in timpul debitarii. Acest lucru asigura distributria corespunzatoare a fortei de taiere si impiedica ruperea benzii.

  • Alegerea formei dintelui la ferastrau cu banda metalica

Exista 4 tipuri de danturi pentru aceste benzi, si anume: fara varf, dinte-gheara, de precizie si cu carbura. Dintele de precizie este cel mai comun si este acelasi ca cel de pe panza livrata standard cu ferastraul.

  • Setarea dintilor la ferastrau cu banda metalica

Setarea dintilor reprezinta gradul la care dintii au fost indoiti pe banda. In mod uzual se utilizeaza panze raker, val, si drept. Benzile raker au un dinte indoit spre dreapta, unul spre stanga si al treilea drept. Benzile val au 3-4 dinti indoiti intr-o directie, urmatorii 3-4 in cealalta directie, iar secventa se repeta. Benzile cu dinti drepti are dinti alternativi unul stanga, unul drepta.

Selectati intotdeauna o banda de calitate pentru realizarea aplicatiei. Discutati speficicul aplicatiei dumneavoastra cu furnizorul de benzi pentru a achizitiona banda de care aveti nevoie. Benzile de calitate slaba se vor uza prematur.

In multe situatii acestea se pot rupe. Ruperea benzilor este de multe ori inevitabila deoarece acestea sunt supuse tensiunii de taiere. Benzile se pot rupe si din cauze care pot fi avitate ca de exemplu proasta utilizare de catre operator sau ghidajele incorecte ale benzii.

Cele mai dese cauze ale ruperii benzilor sunt:

  1. ghidaje aliniate incorect;
  2. numar insuficient de dinti pentru realizarea debitarii;
  3. avans prea mare;
  4. dinti bonti;
  5. tensiune excesiva;
  6. utilizarea unei benzi nefinisate sau sudate incorect;
  7. functionarea continua a ferastraului cand nu realizeaza operatiuni de debitare.

Nu utilizati niciodata panze care au mai putin de trei dinti consecutivi pe piesa de prelucrat deoarece riscati sa se rupa.

Nu utilizati niciodata benzi cu dantura mai mica decat este necesar pentru a obtine rezultate satisfacatoare.

Cand trebuie debitate bare rectangulare se recomanda sa fie debitata pe partea mai ingusta.

Atunci cand se debiteaza tevi sau profile subtiri se recomanda utilizarea benzi cu pasul de 14 TPI. Panzele cu mai putin de 14 TPI nu vor oferi niciodata rezultate satisfacatoare. Pentru debitarea tevilor standard, benzile cu pasul de 10 TPI vor oferi rezultate satisfacatoare.

  • Schimbarea benzii la ferastrau cu banda metalica
  1. Deconectati echipamentul de la reteaua de alimentare cu energie electrica.
  2. Ridicati bratul ferastraului cat de sus este posibil si deschideti capacul protector al acesteia (A) Fig. 23.
  3. Reduceti tensiunea benzii rotind boltul de tensionare al benzii (C) Fig. 23.
  4. Indepartati ghidajul cu 2 degete (C) Fig. 23.
  5. Scoateti banda (D) de pe ambele volante (E) Fig 23 si ansamblul de ghidare (F).
  6. Introduceti panza noua intre cei doi rulmenti de ghidare (F) si in jurul celor doua volante (E). NOTA: Dintii trebuie sa fie indreptati spre jos dreapta ca in Fig. 23.
  7. Montati ghidajul cu 3 degete (C) Fig. 23 si ajustati tensiunea nenzii cu ajutorul boltului (B).
  8. Inchideti capacul de protectie al benzii (A) Fig. 23.

schimbare-banda-ferastrau-cu-banda-metalica


Magazinul online EMTools ofera o gama diversa de ferastraie pentru metal.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>