Foarfeca de tabla manuala – sfaturi de utilizare

Foarfeca de tabla manuala (numita si foarfeca de tabla la picior) este ideala pentru debitarea diferitelor materiale. Taierea se realizeaza cu ajutorul pedalei de picior, mainile raman libere pentru pozitionarea ideala a foii ce urmeaza a fi debitate. Cutitele inferior si superior cu doua taisuri din otel de inalta calitate asigura o taiere curate, fara bavuri

Instalare foarfeca de tabla manuala

Instalarea masinii se face pe o podea solida. Spatiul de lucru trebuie sa fie bine iluminat pentru a se evita aparitia vreunei probleme in operarea masinii.

Fixati masina in podea cu bolturi pentru a evita aparitia vibratiilor. Masa masinii trebuie sa fie perfect aliniata cu podeaua. Inserati bucati de banda metalica sub picioarele masinii pentru a asigura planeitatea mesei. Ajustati si strangeti toate bolturile de fixare.

Reguli de siguranta pentru utilizare foarfeca de tabla manuala

Cutitele sunt ascutite. Aveti grija atunci cand lucrati cu masina, tineti mainile departe de cutite. Utilizati ochelari de protectie pentru ochi. Utilizati incaltaminte adecvata. Pastrati zona de lucru din jurul masinii curata.

Nu utilizati echipamentul pentru a debita materiale supradimensionate pentru aceasta masina.

Instructiuni de utilizare foarfeca de tabla manuala

In tabelul de mai jos sunt prezentate dimensiunile suportate de masina pentru diferite tipuri de materiale:

FBS 1000 FBS 1320
Otel 1.0 mm 1.5 mm
Aluminiu 1.8 mm 2.5 mm
Cupru galben moale 1.2 mm 1.8 mm
Cupru galben ½ duritate 1.1 mm 1.6 mm
Cupru galben tare 1.1 mm 1.6 mm
Aliaj bronz fosfor 1.1 mm 1.6 mm
Cupru moale 1.2 mm 1.8 mm
Cupru dur 1.2 mm 1.8 mm
Plastic 1.8 mm 2.5 mm

Ajustarea ecartamentului spate la foarfeca de tabla manuala

Pentru ajustarea ecartamentului spate se slabesc suruburile de ajustare pozitionate pe lateral. Impingeti masa in spate sau in fata pana cand pointer-ul indica valoarea nula. Blocati suruburile si faceti reglajul fin cu ajutorul manivelei. Strangeti suruburile pentru fixare.

Ajustarea cutitului la foarfeca de tabla manuala

Pentru ajustarea cutitului se slabesc suruburile frontale si cele de pe masa din ambele parti. Utilizati o rigla de 0.002“ si ajustati suruburile. Strangeti toate suruburile (Fig. 1).

Ajustarea bratului taietor la foarfeca de tabla manuala

Daca bratul taietor este arcuit dupa o utilizare indelungata acesta trebuie ajustat. Verificati daca nu sunt suruburi slabite. Daca sunt, strangeti-le. Pentru ajustarea lamei in pozitia superioara sau inferioara slabiti surubul fixator, reglati-le, apoi strangeti surubul respectiv. Suruburile slabite pot conduce la tremurul lamei in lucru.

Ascutirea lamelor la foarfeca de tabla manuala

Lama superioara are doua margini taietoare intarite. Atunci cand una din margini este boanta se inlocuieste. Lamele pot fi ascutite cu o masina de ascutit cu piatra abraziva. Lama inferioara poate fi ascutita pe o singura parte cu o masina de ascutit cu piatra abraziva (ca in figura).

ascutire-lame


Magazinul online EMTools ofera o gama diversa de foarfeci de tabla pentru prelucrarea metalului.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>