Cum are loc punerea in functiune la masina de frezat universala

Masina de frezat universala, si masinile de frezat in general, face parte din cele mai productive masini-unelte si, dupa grupa strungurilor, este cea mai raspandita in industria constructoare de masini. Sunt destinate prelucrarii prin aschiere folosind scule speciale, cu mai multe taisuri, denumite freze. Miscarea principala de aschiere este de rotatie, iar miscarile de avans pot fi atat rectilinii cat si circulare. Prin frezare, se prelucreaza suprafete plane simple sau compuse, suprafete de revolutie avand generatoarea dreapta sau o curba plana oarecare si suprafete spatiale (pe masinile de frezat prin copiere sau pe masinile de frezat cu comanda dupa program) .

Punerea in functiune la o masina de frezat universala are loc dupa urmatorii pasi:

  1. Operatorul trebuie sa citească cu atentie manualul si sa se familiarizeze cu modul de functionare la masina de frezat universala.
  2. Se verifica inainte de punerea in functiune manerul de blocare a coloanei, traversa frontala si toate cablurile electrice și impamantarea.
  3. Daca se doreste sa se modifice pozitia axului la masa de lucru, se slabesc cele doua suruburi de fixare de pe partea dreapta. Se coboara masa de lucru prin intermediul manerului de pe partea din fata a masinii sau se ridica dupa cum se doreste si se strang cele doua suruburi de fixare cu fermitate.
  4. Pentru a utiliza dispozitivul de avans la masina de frezat universala, trebuie sa se activeze mai intai boltul de blocare de pe partea dreapta  apoi se roteste roata de pe cutia de viteze. Avansul poate fi utilizat acum.
  5. Manerul trebuie sa fie deconectat in timpul utilizarii avansului. Odata ce s-a terminat de frezat, se slabeste manerul si avansul se reseteaza automat la pozitia initiala. Manerul de prindere pentru axul de avans trebuie sa fie fixat in timpul lucrului. Piesa de lucru trebuie sa fie adusa cat mai aproape de ax daca se utilizeaza o scula aschiatoare care are doar 2 cutite.
  6. Traversa frontala poate fi rotita in timpul lucrului cu 90 °. Se slabeste surubul cu canelura si șuruburile de ghidare si se muta traversa frontala in pozitia dorita. (Pornirea se realizeaza in sensul acelor de ceasornic iar traversa frontala se misca in sens antiorar – si vice versa). In timpul pozitionarii, in timp ce se aduce traversa frontala din pozitia orizontala sau inclinata intr-o pozitie verticala, se apasa usor pe partea de sus a traversei frontale.
  7. Pe planul de lucru orizontal traversa frontala se poate roti in jurul coloanei 360°. Se slabesc ele patru piulite.
  8. Miscarea axului poate fi controlata prin intermediul unor comutatoare de pe partea dreapta.
  9. Frezarea orizontala se realizeaza prin rotirea casetei axului de 180 °.
  10. Daca masina de frezat universala nu functioneaza corespunzator sau scoate zgomote ciudate in timp ce lucreaza opriti imediat echipamentul.

Aceste instructiuni de punere in functiune sunt valabile pentru masina de frezat universala UWV 90.

masina-de-frezat-universala


Magazinul online EMTools ofera o gama diversa de masini de frezat universale.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>