La ce sa fii atent cand cumperi un utilaj

checkbox-152185_1280Procesul de achizitie a unui utilaj trebuie tratat cu toata seriozitatea. Nu vorbim aici de un produs consumer, ci de un produs scump, un produs de care depinde munca noastra, un produs care e strans legat de veniturile noastre lunare.

De unde cumparam o masina noua? De la o reprezentanta, care ofera si service autorizat. De unde cumparam electronice sau electrocasnice? De la magazine cu traditie, care au showroom, ofera garantie si service autorizat. De ce ar fi achizitia unui utilaj diferita?

Primul pas in achizitia unui utilaj este informarea. Ne informam online, gasim produsul dorit, site-ul/site-urile care il ofera la vanzare, comparam preturi. Insa nu trebuie sa ne oprim aici. Nu pretul este cel mai important, o economie de 10 lei ne poate aduce pagube importante ulterior, dupa achizitie, cand putem afla ca nu beneficiem de service gratuit, nu gasim piese de schimb sau in cel mai rau caz, nu mai dam de vanzator.

Este foarte important ca firma de la care achizitionezi un utilaj/o masina/o scula sa fie una cu vechime, de renume, serioasa. Trebuie sa avem siguranta ca in acei 2 ani de garantie, dar si dupa, cand vom avea nevoie de piese de schimb, firma de la care am achizitionat va fi inca pe piata, gata sa ne ofere sprijinul promis.

Cum verificam daca firma de la care dorim sa achizitionam este una serioasa?

1. Vechime

Este important ca firma sa aiba o vechime cat mai mare. Astfel se arata statutul de firma serioasa, stabila, care are tot interesul sa isi indeplineasca in mod corespunzator obligatiile catre clienti. Fa o simpla comparatie. Ti-ai cumpara un produs scump, la care ai nevoie de garantie si service in viitor, de la o firma care nu are nici macar un an de la infiintare?

Nu va lasati pacaliti de informatii prezente pe site-uri de prezentare. Copywriterul poate manipula informatia pentru a obtine o imagine cat mai buna. In loc de vechimea firmei se poate preciza experienta de lucru a unuia dintre angajati, care nu poate fi verificata usor si care poate fi sau nu in domeniu. Poate fi folosit un an care de fapt a fost anul de infiintare a fostei firme, care din anumite probleme (care nu sunt niciodata un semn bun), a fost inchisa iar activitatea s-a mutat pe noua firma. Explicatii pot fi multe, important este de verificat vechimea reala a firmei, pe site-uri cu informatii financiare.

2. Adresa, existenta showroom/depozit

O alta informatie importanta este adresa firmei. O asa zisa firma de apartament nu ofera aceeasi incredere ca o firma care isi desfasoara activitatea intr-un spatiu comercial. O firma de apartament, in cele mai multe cazuri, nu poate oferi posibilitatea vizionarii produselor, nu are spatiu de depozitare, nu are spatiu pentru service. De asemenea arata si faptul ca firma nu si-a permis sa investeasca cel putin intr-o chirie, asadar este posibil sa nu fie foarte stabila din punct de vedere financiar.

Existenta unui showroom sau a unui depozit este un semn bun. Arata ca firma a investit in a aduce marfa pe stoc, nu se teme sa fie pusa fata in fata cu cumparatorul, poate oferi posibilitatea de a vedea produsul, de a-l testa, de a-l cumpara pe loc.

3. Indicatori financiari

Daca ai gasit doua firme cu vechime convenabila, urmatorul pas este sa cauti indicatorii financiari. Unul din locuri unde poti gasi usor aceste date (inclusiv vechimea firmei) este www.firme.info, acceseaza-l cu incredere, se ofera numeroase informatii, gratuit, fara a fi nevoie de inregistrare. Uita-te la cifra de afaceri, la profit, la numarul de angajati. Cu cat aceste cifre sunt mai mari, cu atat poti sa fii sigur ca acea firma iti va oferi cele mai bune produse si servicii.

Cand indicatorii financiari nu sunt disponibili inseamna ca firma este de obicei nou infiintata, suspendata ori nu si-a depus declaratiile la timp. Niciunul dintre aceste posibilitati nu va ofera incredere in achizitia pe care doriti sa o realizati.

4. Garantie, piese de schimb, service autorizat

Orice utilaj cumparat beneficiaza de garantie. La realizarea garantiei fiti atent ce firma va va oferi aceste servicii, trebuie sa stiti cui va adresati in caz ca aveti probleme cu utilajul. Daca pe acte este mentionata alta firma, inseamna ca vanzatorul dumneavoastra este un intermediar. Cu firma de pe documentele de garantie veti realiza activitatile post vanzare, de la garantie, la service sau achizitie piese de schimb.

Intrebati de service! Este foarte important ca acesta sa fie autorizat, pentru a fi siguri ca utilajele vor fi reparate corespunzator. Daca nu se ofera service sau se ofera service de catre alta firma, care nu este autorizata, analizeaza din nou achizitia. Nu te ajuta la nimic sa cumperi un utilaj mai ieftin, daca atunci cand se va strica nu vei avea cum sa-l repari.

Acestea fiind zise important este sa retinem un singur lucru. Nu trebuie sa ne axam doar pe pret. Trebuie sa analizam toti factorii, sa punem totul in balanta si apoi sa luam decizia potrivita. Cumparam totusi utilaje, masini de prelucrare lemn sau metal, masini pentru agricultura, scule, obiecte pe care vrem sa le folosim un timp cat mai indelungat si pe care dam bani grei, indiferent de unde le cumparam. O alegere gresita ne poate costa mii de euro, eficienta scazuta in munca, clienti pierduti.

Atentia de acum va garanteaza linistea de maine! Succes in alegerea corecta a celui mai bun furnizor!

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>