Igiena echipamentelor zootehnice

Indiferent de situatie, si nu doar in cazul controalelor sau in urma unor evenimente mai putin placute, trebuie sa tinem seama si sa ne preocupe igiena echipamentelor folosite in exploatarea zootehnica.

Normele sanitare incep cu produsul in sine, pentru ca in realizarea unui produs de calitate se folosesc material de calitate. Daca ne referim la bidoanele de transport, acestea sunt de doua categorii: din inox alimentar 18/10 sau din aluminiu.

Bidoanele EMT din inox alimentar au inscriptia 18/10 deoarece reflecta compozitia: 18% crom si 10% nichel. Acesta din urma protejeaza impotriva coroziunii si ofera aliajului o textura foarte fina. Cromul, pe de alta parte, are o mare afinitate pentru oxigen, iar in contactul cu acesta elibereaza oxizii de crom care formeaza o pelicula protectoare fata de factorii de mediu.

Rezistenta bidoanelor de aluminiu este cunoscuta prea bine, dar cele EMT au un plus: un strat de eloxal aplicat pe suprafata acestora pentru a proteja impotriva petelor si a mirosurilor. Ambele au baza rotunjita pentru o curatare eficienta. Si astfel observam ca igiena incepe inca din faza de productie.

In faza de exploatare a echipamentelor zootehnice recomandam detergenti speciali. Detergentii casnici sunt contraindicati deoarece, in cazul aparatelor de muls de exemplu, ataca consumabilele din cauciuc la nivel de micropori in care raman resturi de lapte ce faciliteaza aparitia bacteriilor.

detector-de-mamitaPentru un lapte sanatos, o varianta ieftina, accesibila si simpla este detectorul de mamita. Acesta este un filtru aplicat pe furtunul de lapte care, in cazul animalelor bolnave opreste cheagurile de sange rezultate ca o cauza a acestei afectiuni, si anunta din timp laptele neconform. Bineinteles ca inainte de muls ugerul trebuie curatat, iar dupa muls este recomandata folosirea unui balsam care ajuta la desensibilizarea si dezinfectarea acestuia.

Recomandarea noastra de spalare a echipamentelor zootehnice in general, si a aparatelor de muls in special, este de a folosi doua tipuri de detergent ecologici: unul fiind degresant iar altul detartrant.

Explicarea metodei de spalare o vom “divulga” intr-un articol viitor si de fiecare data cand va vom livra un produs marca EMT.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>