Gardul electric functioneaza prin intermediul generatorului de curent. Acesta nu face decat sa produca diverse impulsuri cu frecvente inalte sau joase de tensiune, astfel ca atunci cand animalele ating banda, circuitul electric primeste impulsuri si drept urmare animalul se distanteaza de gard. Un gard electric este necesar pentru a asigura bunastarea animalelor.
Prin folosirea acestuia vei avea certitudinea ca animalele vor avea un spatiu protejat in care sa se desfasoare liber. Spre deosebire de ingrijirea clasica a necuvantatoarelor, utilizarea gardului electric pentru animale este deosebit de utila, practica si usoara.
La construirea gardului trebuie respectate urmatoarele principii de baza:
- Liniile de gard trebuie sa fie in orice moment paralele cu suprafata solului si una cu cealalta;
- Distanta dintre toroane ar trebui sa fie de asa natura incat animalul sau “intrusul” sa aleaga sa se retraga, mai degraba decat sa treaca prin gard;
- Tensiunea de gard trebuie sa fie mentinuta la o presiune mai mare de 3 000 volti pentru oi, 2 000 volti pentru bovine si caprine si 1500 de volti pentru animale precum caii si porcii.
Beneficiile folosirii gardului electric | Articole zootehnie
1. Siguranta
Gardul electric traditional, cum ar fi sarma ghimpata, poate fi periculoasa daca animalul din ferma ta se incurca in ea. Gardul electric nu va rani niciodata picioarele animalelor, in plus, socul pe care un animal il va simti atunci cand atinge un gard electric va crea o bariera psihologica.
Aceasta bariera psihologica antreneaza animalul pentru a evita gardul, reducand orice sansa a animalului ranit sa se indeprteze de gard. De altfel, imprejmuirea electrica va impiedica animalele din afara, sa patrunda in pasunile animalelor tale.
Gardurile electric consta intr-un energizator sau controler si cabluri incarcate de diferite tipuri. Ele sunt foarte eficiente pentru a inchide si a proteja animalele de animalele nedorite, adica cele din exterior si sunt de asemenea sigure pentru animale si oameni. Cu toate acestea, gardurile necesita o investitie de timp pentru instalare, necesita intretinere consistenta si trebuie alimentate.
2. Flexibilitate
Intrucat gardurile traditionale, odata instalate, nu pot fi usor deplasate, gardurile electrice sunt mult mai flexibile. Prinderea electrica poate fi usor deplasata si este o alegere practica pentru garduri permanente, semi-permanente sau portabile.
3. Intretinere redusa
Odata ce gardul este instalat corect, veti observa ca cerintele de intretinere ale gardurilor electrice sunt putin diferite de gardurile conventionale. O verificare zilnica a tensiunii va evidentia orice probleme cu o inspectie periodica, a vegetatiei care se apropie de liniile de gard.
4. Aplicatie universala
Experienta in intreaga lume a aratat ca gardurile electrice pot proteja toate tipurile de animale. Incepand de la animale de dimensiuni mari cum sunt elefantii, ursii si pana a animalele din fermele oamenilor.
Foarte folosit articol. Multumesc!