Cosmetizarea pomilor

O gradina frumoasa si ingrijita necesita periodic lucrari de cosmetizare a pomilor. Ingrijirea copacilor se realizeaza in general primavara, pentru ca acestia sa creasca sanatosi si puternici si sa aiba o coroana frumoasa si armonioasa. Cosmetizarea copacilor poate fi realizata de persoane cu experienta sau sub supravegherea acestora si se poate dovedi o activitate placuta si relaxanta.

In procesul de cosmetizare, prima etapa este indepartarea crengilor uscate si a ramurilor fara muguri. Se poate testa starea de sanatate a ramurilor prin scrijelirea usoara a scoartei. Daca este o ramura sanatoasa atunci va avea un strat secundar de coaja verde. Daca al doilea strat de coaja este maro atunci ramura este uscata si trebuie indepartata. Taierea crengilor uscate se face de la baza lor, fara a se apropia prea mult de trunchi.

Se taie toate crengile care intra in contact cu linii de tensiune, case sau stalpi. Soarele trebuie sa patrunda printre crengile copacului pana aproape de trunchi pentru ca toate frunzele sa fie expuse la lumina. Crengile principale, de la baza, trebuie sa aiba un spatiu intre ele de aproximativ 3% din inaltimea totala a copacului. Pentru crengile secundare trebuie vazut ca acestea sa nu depaseasca lungimea ramurilor principale. Pentru ca spatierea crengilor sa fie cat mai buna trebuie pastrat numai una din ramurile crengilor bifurcate.

Pentru rarirea crangurilor si taierea copacilor este recomandat emondorul de inaltime HT 101. Are o raza de actiune de pana la 5 metri, tija telescopica si sina de ghidaj foarte usoara Rollomatic E Mini Light. Are un sistem portabil in spate pentru lucrari cu menajare de forte. Cu lantul de ferastrau STIHL 1/4″ Picco Micro 3 (PM3) se poate descarca musculatura bratului stang in cazul lucrarilor la mare inaltime. Se pozitioneaza pur si simpu utilajul pe creanga care trebuie taiata si se taie. Datorita rezistentei de taiere reduse a lantului ingust, emondorul de inaltime are mai multa forta pentru o taietura curata. In acest fel se poate taia precis si exact. De asemenea se poate echipa oricand emondorul de inaltime existent cu lantul exclusivist.

Profesionistii pot apela la motoferastraie speciale usoare, cu comportament de ghidare precis, pentru retezarea crengilor si pentru scurtarile de coroana. Din aceasta gama va propunem MS 192 T si MS 201 T, concepute special pentru lucrarile in pom si destinate exclusiv utilizatorilor instruiti in intretinerea copacilor. MS 201 T este un motoferastrau de mare putere, cu motor 2-MIX. Este precis in taietura, dirijat exact si este ideal pentru toate lucrarile de intretinere a copacilor, precum taierea crengilor, scurtarile de coroana si indepartarea crengilor uscate. MS 192 T este un motoferastrau usor, cu pornire cu recul redus datorita aprinderii comandate cu microprocesor si ergonomiei optime. Permis numai cu lanturi de ferastrau cu recul redus, de exemplu Picco Micro Mini 3.

Pentru crengi si pomi cu diametre de pana la 20 cm si pentru utilizarea in zone sensibile la zgomot sau spatii inchise, ideal este MSA 160 C-BQ. Se poate utiliza de utilizatori privati, intretinatori peisageri si mestesugari, fiind foarte usor de utilizat. Poate fi folosit si pentru taierea lemnelor de foc si pentru intretinerea terenurilor. Prezinta un lant de ferastrau 1/4″ PM3 dezvoltat special pentru o eficienta de taiere perfecta.


Magazinul online EMTools ofera o gama diversa de motoferastraie. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>