Lucrarile de intretinere si reparatii la un strung universal

strung-universal

Un strung universal face parte din gama de masini-unelte de extrema precizie destinate sa lucreze cu precizie daca sunt corect exploatate si intretinute. La un strung universal lucrarile de intretinere si reparatii pot consta in urmatoarele operatiuni:

Alinierea strungului la un strung universal

Atunci cand strungul este instalat si gata de utilizare, se recomanda verificarea alinierii masinii inainte de a incepe utilizarea. Alinierea si planeitatea trebuie verificate in mod regulat pentru a asigura precizia echipamentului.

Urmati procedura: luati o bara de otel cu diametrul de cca 50 mm si lungimea cca 200 mm si fixati-o in universal. Taiati o linie pe lungimea de 150 si masurati diferenta dintre A si B.

Pentru a corecta eventualele diferente slabiti surubul J ce fixeaza capul de actionare pe batiu. Ajustati capul de actionare cu ajutorul suruburilor de fixare si repetati procedura pana cand sunt corect aliniate.

Banda saniei la un strung universal

Uzura ghidajului saniei poate fi compensata prin ajustarea acesteia cu ajutorul suruburilor de reglare.

Procedura in acest caz este: demontati protectia, slabiti piulitele hex si rotiti suruburile hex in sensul acelor de ceasornic usor dupa care restrangeti piulitele.

Sania transversala la un strung universal

Uzura saniei transversale poate fi compensata prin ajustarea acesteia cu ajutorul suruburilor de reglare, prin rotirea suruburilor din partea frontala a acesteia in sensul acelor de ceasornic.Procedura in acest caz este: demontati protectia, slabiti suruburile similare de pe partea laterala si, dupa realizarea ajustarilor sa le strangeti.

Ansamblul saniei la un strung universal

Acesta poate fi ajustat la fel ca sania transversala. Pentru realizarea ajsutarilor se roteste surubul de pe portcutit in sensul acelor de ceasornic. Procedura este de a slabi suruburile similare de pe partea opusa a saniei si strangerea acestora dupa realizarea ajustarilor.

Piulita saniei transversale la un strung universal

Pentru ajustarea jocului piulitei saniei transversale se procedeaza astfel: se indeparteaza protectia impotriva prafului, se roteste piulita de avans pana cand ajunge la marginea tijei de avans.

Dispozitivul de fixare a pinolei la un strung universal

Dispozitivul de fixare unghiular de pe batiu este ajustat cu ajutorul boltului hexagonal din partea inferioara a pinolei dintre ghidajele batiului.


Magazinul online EMTools ofera o gama diversa de strunguri. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>