Utilizarea motocoaselor pentru ingrijirea arboretului tanar

La ingrijirea arboretului tanar se aplica urmatorul principiu: printr-o buna organizare lucrarile sunt pe jumatate executate.

Cu ajutorul unui echipament corespunzator, a unor utilaje bine intretinute si a unei tehnici de lucru corecte este posibila reducerea semnificativa a consumului de energie la operatiunile efectuate cu motocoasele. In acest scop este necesara clarificarea prealabila a urmatorelor puncte:

  • Care sunt speciile de arbori dezvoltate, care sunt cele care urmeaza a fi eliminate?
  • Care este distanta necesara intre arbori?
  • Care sunt factorii care influenteaza realizarea fasiilor de lucru?

In mod normal, primele doua puncte sunt clarificate rapid, motiv pentru care detaliam numai punctul trei.

In plan, realizarea fasiilor de lucru este determinata de directia randurilor de plante.

In panta, pentru a reduce nivelul necesar de forte si din motive de siguranta, se lucreaza in toate cazurile paralel cu panta. Pentru a fi posibila executarea cat mai rapida a lucrarilor la nivelul arboretului tanar, fasiile de lucru sunt distribuite in functie de structura terenului. Avand in vedere directia vantului poate fi necesara modificarea directiei fasiilor. Pentru o orientare mai facila la nivelul fasiilor, este recomandata identificarea unui punct de control la nivelul efectivului aflat in spate.

La nivelul unor efective de 1.50 m pana la 3 m (in special la realizarea de poteci) se recomanda respectarea unei latimi a potecilor de maxim 1.5 m la nivelul capetelor potecilor. Pe de alta parte, in efectivele de arboret tanar se procedeaza selectiv si se realizeaza fasii cu o latime maxima de 3 m. Lungimea fasiilor trebuie selectata astfel incat, dupa executarea a doua fasii, sa fie posibila alimentarea utilajului. Din acest motiv este necesara amplasarea in pozitie centrala a canistrei si a uneltelor pentru a evita deplasarile inutile. Cu respectarea directiei vantului, operatiunile de taiere se executa astfel incat arborii sa fie doborati in zona care a fost deja prelucrata sau in luminisurile de la nivelul efectivului.


Magazinul online EMTools ofera o gama diversa de motocoase STIHL. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>