Despre masini de frezat

Masina de frezat face parte din categoria de masini-unelte de mare productivitate, datorita regimurilor de aschiere intensive care se pot utiliza. Frezarea reprezinta procedeul de prelucrare prin aschiere a semifabricatelor efectuat pe o masina de frezat, cu ajutorul unei scule aschietoare cu mai multe taisuri ce se numeste freza. Frezarea se obtine prin combinarea unei miscari principale de aschiere de rotatie, executata de scula aschietoare, cu o miscare de avans rectiliniu, circular sau combinat, executata de piesa sau de scula aschietoare.

Frezele au un corp cu forma generala de rotatie, pe care sunt prevazute mai multe zone active numite dinti, care variaza ca numar intre doi si peste o suta, in functie de diametrul frezei si de destinatia acesteia.

La frezare sectiunea aschiei nu este constanta si in timpul prelucrarii determina variatia permanenta a fortei de aschiere si astfel procesul de prelucrare este insotit de vibratii permanente. Din acest motiv se impune o supradimensionare a subansamblelor masinii in operatiile de frezare. La masinile de frezat se pot prelucra suprafete plane (orizontale, verticale, inclinate) si suprafete de forma completa.

Masina de frezat se caracterizeaza printr-un procedeu de prelucrare specific, iar indepartarea materialului de pe suprafata fabricatului se face sub forma de aschii discontinue, de sectiune variabila, ca rezultat al miscarii de rotatie a frezei si a deplasarii piesei perpendicular pe axa de rotatie a frezei.

Tipuri de masini de frezat:

  • masini de frezat orizontale
  • masini de frezat verticale
  • masini de frezat universale
  • masini de frezat specializate (masina de frezat prin copiere, masina pentru frezat canale de pana, masina pentru frezat caneluri, masina pentru frezat roti dintate, masina pentru frezat filete, masina de frezat longitudinala)

Daca ne raportam la pozitia arborelui principal avem:

  • masini de frezat cu arbore orizontal
  • masini de frezat cu arbore vertical

Dupa particularitati constructive, masina de frezat poate fi:

  • masina de frezat cu consola
  • masina de frezat fara consola

Principala deosebire intre masina de frezat orizontala si masina de frezat verticala consta in modul diferit de orientare a arborelui principal, care presupune modificarea constructiva a partii superioare a corpului masinii.


Magazinul online EMTools ofera o gama diversa de masini de frezat Bernardo.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>