15 reguli de siguranta pentru utilizarea de strunguri

Strungurile sunt masini-unelte de extrema precizie care trebuie manevrate cu grija pentru rezultate optime si sigure. Va prezentam astazi 15 reguli de siguranta care trebuie respectate atunci cand se utilizeaza un strung. Speram sa va ajute sa va desfasurati activitatea in cele mai bune conditii.

1. Toate componentele masinii trebuie montate corect pentru ca atunci cand va fi pusa in functionare sa nu apara defectiuni.

2. Atentie ca la rotirea pieselor sa nu va fie prinse hainele.

3.  Nu se va indeparta spanul niciodata cu mana goala – pericol de accidentare. La indepartarea spanului folositi un penson si o cutie. Nu se vor folosi niciodata aspiratoare pentru curatire.

4.  Se vor intrebuinta numai piese (unelte, componente) originale. Ca piese de schimb, in special la dispozitivele de siguranta, se vor intrebuinta numai piese originale, care au fost testate anterior. Intrebuintarea altor piese duce la obtinerea unor rezultate proaste.

5. Pozitionati masina conform instructiunilor de montare. Inainte de a incepe lucrul verificati daca toate suruburile sunt bine fixate.

6. Masurati piesele in repausul masinii. Nu se vor prelucra piese care sunt prea mari sau prea mici.

7. Nu intrebuintati curele care sunt tocite sau crapate.

8. Nu luati spre folosire nici o masina cu dispozitivul de siguranta defect. Acesta poate ceda foarte repede si imediat va trebui reparat.

9. Cand apar probleme la masina, aceasta trebuie oprita imediat.

10. Utilizati cabluri corespunzătoare pentru prelungiri. Asigurati-va ca cablul de prelungire este in bună stare de functionare. Cand utilizati un prelungitor, asigurati-va ca suporta tensiunea necesara masinii. Un cablu subdimensionat va determina o scadere in linie de tensiune soldata cu pierderi de putere si supraincalzire.

11. Verificati partile deteriorate. Inainte de a continua utilizarea sculei, ar trebui verificata cu atentie pentru a stabili ca ea va functiona in mod corect si va indeplini toate functiile sale. Verificati alinierea partii in miscare, cu caracter obligatoriu de mutare a pieselor de montaj precum si orice alte conditii care ar putea afecta functionarea sa. Orice parte a sculei care este defecta, trebuie sa fie corect reparata sau inlocuita de catre un centru de servicii autorizat.

12. Mod de lucru sigur. Dacă este posibil, utilizaţi cleme sau o menghina. Este mult mai sigur, decat folosindu-vă mâna.

13. Nu depasiti zona de lucru. Tineti picioarele potrivit pentru a va mentine echilibrul in orice moment. Folositi incaltaminte cu talpa inalta de cauciuc. Pastrati podeaua curata fara urme de ulei si resturi de lemn.

14. Purtati imbracaminte adecvata. Evitati haine sau bijuterii care ar putea sa va faca miscarea mai grea. Utilizati casti de protectie pentru par, pentru al acoperi in cazul in care acesta este lung..

15. Folositi mereu ochelarii de protectie. De asemenea utilizati si masca de praf, daca operatiunea de taiere include mult praf. Ochelari trebuie echipati cu lentile rezistente la impact, pentru a asigura siguranta maxima a operatorului.


Magazinul online EMTools ofera o gama diversa de strunguri. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>