Cum sa folosesti corect o freza de zapada

Freza de zapada este un aliat pretios in aceasta perioada a anului, cand zapada este determinata sa ne impiedice sa ne desfasuram activitatile in mod normal. Fie ca este folosita pentru deszapezirea din curtea casei, pe stradutele dintre blocuri sau din sate, in fata blocului sau a sediului firmei unde lucram, freza de zapada minimizeaza problemele aduse de anotimpul rece.

Deszapezirea cu ajutorul frezei de zapada se realizeaza mult mai usor si rapid iar pentru ca activitatea sa se realizeze cat mai productiv cu putinta, va invitam sa cititi cele sapte etape prezentate mai jos.

1. Afla in ce directie bate vantul

Primul pas pentru o actiune de deszapezire este sa sufli zapada in directia in care bate vantul si nu contra lui. Astfel te asiguri ca nu trebuie sa reiei munca pe anumite zone. Directia se poate schimba in timpul unei sesiuni de lucru, chiar si in cursul aceleiasi treceri, asa ca ai grija sa te adaptezi constant la conditiile de mediu.

2. Stabileste de la inceput unde va fi stransa zapada

Ia in considerare ca va fi nevoie ca zapada sa fie stransa in aceleasi zone la fiecare ninsoare, asa incat gramezile pot deveni foarte inalte, prezentand probleme de siguranta si securitate.

Gramezile de zapada nu trebuie sa impiedice vederea spre strada. Nu este recomandat ca gramezile de zapada sa se sprijine de casa, exista riscul de inundatie atunci cand vor incepe sa se topeasca. Greutatea movilei de zapada va fi luata in considerare daca aceasta este amplasata pe diverse structuri sau plantatii. Fii atent sa nu arunci zapada direct pe cladiri sau vehicule, freza de zapada poate prinde si arunca si pietre sau alte resturi.  Ai grija ca gramezile de zapada sa nu poata deveni potentiale capcane pentru copii.

3. Alege un tipar de deszapezire

Dupa ce ai decis in ce directie vei sufla zapada si unde o vei depozita, trebuie sa alegi si un model de deszapezire. Poti pierde timp valoros parcurgand aceeasi zona de mai multe ori din cauza ca nu te-ai hotarat de la inceput asupra unui model. Cel mai bun tipar depinde de viteza si directia vantului, de puterea masinii (cat de departe arunca zapada) si de consistenta zapezii. Scopul este de a arunca zapada o singura data.

Evita sa arunci zapada in zone pe care va trebui sa le parcurgi in viitor. Incearca sa dai zapada de pe zona care trebuie curatata si sa o amplasezi in movila finala. Acest lucru poate fi realizat cu un tipar stanga-dreapta (sau invers), sau incepand din mijlocul zonei si lucrand alternativ pe fiecare zona.

4. Pregateste freza de zapada

Verifica conditia frezei de zapada inainte sa o utilizezi.

Alimenteaza masina cu combustibil inainte de a o porni. Este de preferat ca aceasta activitate sa se realizeze in exterior pentru a evita acumularea de vapori. Nu adauga combustibil la un motor fierbinte, motorul unei freze de zapada trebuie racit mai intai.

Verifica uleiul masinii la fiecare utilizare. Lipsa cantitatii potrivite de ulei/a tipului potrivit de ulei, poate duce rapid la deteriorarea masinii.

Verifica ca hainele pe care le porti sa nu fie largi sau sa existe riscul sa se prinda in freza de zapada. Poarta manusi si dopuri de urechi pentru a te proteja. Recomandat este sa se poarte si ochelari de protectie, precum si pantofi potriviti pentru a nu aluneca atunci cand manipulezi freza de zapada.

5. Afla cum se utilizeaza corect freza de zapada

Inainte de a folosi o freza de zapada pentru prima data, citeste manualul de instructiuni cu atentie. Cand esti afara, ajusteaza deflectorul in directia pe care ai ales-o. Porneste freza de zapada dupa instructiunile producatorului si incepe sa eliberezi primul drum, mentinand tot timpul ambele maini pe freza de zapada. Foloseste utilajul doar pentru gheata si zapada; mocirla poate infunda freza de zapada.

Cand sufli zapada, ai grija sa eviti obstacole precum furtunuri, robinete, statui, jucarii, corzi, ramuri, etc. Acestea pot deveni proiectile in calea unei freze de zapada.

Asigura-te ca exista lumina adecvata pentru lucru.

Atunci cand sufli zapada, fii constient ca masina se poate opri brusc daca intalneste fisuri sau zone inegale pe suprafata pamantului. Pentru a nu te lovi de aparat, mentine mainile (ce sunt amplasate pe utilaj) la o buna distanta de corp, pentru a iti oferi suficient timp de reactie daca masina se opreste brusc.

6. Intai foloseste freza de zapada, apoi lopata

Este mai usor sa folosesti puterea unei masini pentru a indeparta 95% din zapada pe cat de eficient se poate, si de-abia ulterior sa apelezi la lopata pentru zone inaccesibile frezei. Nu este deloc productiv sa fie necesar sa incetinesti activitatea frezei de zapada pentru a evita aruncarea zapezii in zone pe care le-ai eliberat cu ajutorul lopetii.

7. Manipuleaza corect freza dupa finalizarea deszapezirii

La finalul activitatii, lasa utilajul sa mearga pentru inca cateva minute pentru a evita acumularea de zapada. Astfel ajuti masina sa se usuce inainte de a o depozita in garaj.


Magazinul online Vintex ofera o gama diversa de freze de zapada. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>