Mulgerea in 10 etape

Un aparat de muls ajuta ca procesul de mulgere sa se realizeze in cele mai bune si sigure conditii, sa fie o activitate usoara si la indemana oricui si ca rezultatele sa fie de calitate. Spre deosebire de mulsul manual care are numeroase dezavantaje precum efortul fizic ridicat, productivitate mai mica a muncii, poluarea laptelui prin contactul cu mainile mulgatorului si aerul din adapost si predispozitia la contactarea de boli transmisibile.

Mulgerea corecta necesita respectarea unor etape de lucru. Nu exista o tehnica ideala de muls, ci prin organizare, echipamente potrivite si indemanare mulsul va fi mai usor si mai placut si se vor obtine rezultate bune de la vaci.

1. Pregatirea mulgatorului

Mulgatorul se pregateste prin spalarea mainilor cu apa si sapun, imbracarea echipamentului de protectie care consta in cizme de cauciuc, salopeta, manusi de unica folosinta, si aducerea ustensilelor folosite la muls (solutia dezinfectanta, paharul de premuls, prosoape pentru uger).

2. Controlarea starii de sanatate a ugerului

Este necesar ca periodic sa se verifice calitatea laptelui si sanatatea ugerului cu ajutorul medicului veterinar si a diferitelor teste specifice (testul de mastita de exemplu).

3. Planificarea succesiunii vacilor la muls

Tipul si starea vacilor sunt importante pentru elaborarea succesiunii la muls. Ordinea la muls este urmatoarea: vacile recent fatate, vacile cu productii mari, vacile cu productii medii, vacile cu productii mici, vacile cu numar mare de celule somatice in lapte si vacile cu mastite sau aflate in tratament pentru mastita.

4. Stimularea si spalarea ugerului

Se curata ugerele folosind servetele de unica folosinta, imbibate cu lotiuni pentru curatarea si ingrijirea pielii. Pentru mameloanele murdare se foloseste apa calduta. La final ugerul si mameloanele se usuca cu o carpa curata si moale pentru a nu irita pielea. Se igienizeaza aparatul de muls. Este important ca atat sala cat si echipamentele de muls sa fie extrem de curate.

Inainte de a incepe mulsul, ugerul se maseaza in modul urmator: la jumatatea dreapta a ugerului se apuca cu mana dreapta partea dinainte a ugerului si cu mana stanga partea dinapoi si se maseaza cu degetul mare de sus in jos si din fata in spate, incluzandu-se si sfarcurile. Se repeta la jumatatea stanga a ugerului. Masajul se realizeaza cu blandete pentru a nu provoca durere animalului.

5. Mulsul primelor jeturi in paharul de premuls

Se mulg primele 2-3 jeturi in paharul de premuls. Acest pahar este special, cu fundul negru. Se verifica calitatea si culoarea laptelui. Premulsul are rolul de a detecta laptele cu probleme, inainte de a fi amestecat cu restul cantitatii. De asemenea prin aceasta operatiune se indeparteaza primele jeturi mai bogate in microbi si se stimuleaza ejectia laptelui.

6. Verificarea valorii vidului la muls

Trebuie ca nivelul de vacuum sa respecte parametrele date de producatorul instalatiei de muls.

7. Atasarea aparatului de muls

Dupa pregatirea mameloanelor se ataseaza aparatele de muls. Procesul trebuie efectuat repede, in primele 60 de secunde. Aparatul de muls este actionat de un mic motor care incepe sa retina cu blandete laptele din uger. Se folosesc mansoane potrivite ca dimensiuni pentru fiecare vaca.

8. Indepartarea aparatului de muls

Dupa ce mulsul a fost efectuat vacuumul din clustere poate fi oprit manual sau automat. La finalizarea activitatii de vacuum se indeparteaza unitatile de muls.

9. Dezinfectarea mameloanelor

In momentul indepartarii unitatilor de muls se dezinfecteaza mameloanele prin scufundare intr-o galeata cu solutie dezinfectanta.

10. Spalarea si intretinerea echipamentelor de muls

Dupa fiecare folosire, curatati aparatul. Pentru a goli bidonul la modelele portabile se opreste aparatul si se apasa ventilul colectorului iar la modelele fixe se inchide ventilul de vid de pe conducta de vid si se apasa ventilul colectorului. Se goleste bidonul si se spala piesele utilizatate la transferul laptelui, introducand setul de cupe intr-un vas. Aruncati apa si repetati procedura de mai sus folosind apa fierbinte cu detergent pentru aparate de muls. Dupa o clatire finala, aparatul este pregatit pentru urmatoarea operatie de mulgere. Dupa folosire, pastrati aparatul intr-un loc uscat si protejat, inaccesibil copiilor si animalelor.

Pentru intretinerea saptamanala se deschide capacul lateral al rezervorului cu vid si se curata interiorul acestuia, dacă este necesar. Se scot busoanele de cauciuc si se verifica interiorul. Toate piesele utilizate la transferul laptelui se curata cu o perie.

Intretinerea lunara consta in inlocuirea capetelor de intrare ale cupelor, verificarea tevilor scurte pentru lapte si vid si inlocuirea daca este necesar, deschiderea capacului superior al pulsatorului si curatarea partii interioare a filtrului si verificarea frecventei de pulsatie care poate fi marita sau micsorata utilizand o cheie.

Sunt disponibile 4 modele de aparate de muls EMT: EMT 1+1 pentru bovine cu o producativitate de 8-10 vaci/h, EMT 2+1 pentru bovine cu o productivitate de 16-20 vaci/h, EMT 2+2 pentru bovine cu o productivitate de 16-20 vaci/h si cu 2 posturi si EMT 2+1 G pentru ovine si caprine, cu o productivitate de 16-20 oi/h.

aparate de muls 1024x198 Sfaturi de intretinere pentru aparate de muls


Magazinul online EMTools ofera o gama diversa de produse pentru zootehnie. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>