Despre zdrobirea strugurilor

Vinificatia se desfasoara in mai multe etape: culesul strugurilor si transportul lor, zdrobirea strugurilor, fermentatia alcoolica si maceratia mustului, extragerea vinului sau mustului partial fermentat, terminarea fermentatiei alcoolice a mustului incomplet fermentat, desavarsirea fermentatiei malolactice.

Zdrobirea strugurilor se realizeaza pentru a separa mustul de struguri si pentru ca acestia sa intre in contact cu drojdiile care produc fermentatia alcoolica. Strugurii care urmeaza sa fie utilizati pentru obtinerea produsului final sunt zdrobiti iar ciorchinele este indepartat. Se extrage sucul prin spargerea boabelor de struguri, fara a sparge semintele, si se separa boabele de ciochini de tije sau carcei. Masa de struguri zdrobiti se numeste mustuiala integrala.

Operatiunea se realizeaza cu ajutorul unor utilaje vinicole numite zdrobitoare, de tipuri si marimi diferite. Zdrobitoarele se deosebesc la modul de construire a pieselor sau dispozitivelor care regleaza debitul de alimentare si distanta dintre valturi.

Pentru o zdrobire optima este important ca spargerea boabelor sa fie completa, fragmentarea pulpei, pielitei si a ciorchinilor sa fie evitata, operatiunea sa se efectueze intr-un timp cat mai scurt pentru a evita difuzia componentelor din pielite, seminte si ciorchini si aerarea excesiva a strugurilor zdrobiti sa fie evitata.

Zdrobirea este obligatorie pentru obtinerea unui produs final de calitate si prezinta multiple avantaje: eliberarea mustului din struguri,  usurarea formarii de caciuli de bostina in cazile de fermentare-macelare, usurarea dispersiei si dezvoltarii drojdiei, pornirea fermentatiei fara intarziere, usurarea maceratiei prin eliberarea mustului, accentuarea disolutiei substantelor colorate, economisirea de spatiu la macerare-fermentare, separarea ciorchinilor pentru reducerea cantitatii de mustuiala, cresterea tariei alcoolice deoarece alcoolul nu mai este absorbit de masa spongioasa a ciorchinilor, obtinerea unei culori mai intense a vinurilor.


Magazinul online EMTools ofera o gama diversa de zdrobitoare si dezciorchinatoare. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.

One comment to Despre zdrobirea strugurilor

  • larisa conduraru  says:

    Foarte interesant articolul, imi amintesc de cand eram mica si mergeam la bunici si faceau vin. Felicitari pentru articol.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>