Separator de smantana EMT

separator-de-smantana-centrifugal-emtSeparator de smantana EMT – conceput si fabricat pentru a separa laptele integral in smantana si lapte degresat, inlatura simultan impuritatile ramase dupa extragerea laptelui.

Procesul separarii laptelui cu un separator de smantana este urmatorul: laptele trece in bol, printr-un orificiu de intrare din dop, in recipientul pentru lapte si camera flotorului. De la baza bolului laptele se scurge pe canalele de separare dintre discuri printre gaurile de distribuire aliniate vertical pe stiva de discuri. Sub influenta fortei centrifuge globulele grase si sedimentele din lapte incep sa se depună radial spre exterior sau spre interior in canalele de separare in functie de densitatea acestora. Smantana, cu globulele grase, are o densitate mai scazuta decat laptele degresat, prin urmare se misca spre axa de rotatie a bolului. Sub presiunea laptelui, se scurge spre discul de separare si trece in dispozitivul de golire a smantanii prin orificiul de evacuare din surubul de reglare. Laptele degresat are o densitate mai mare, astfel incat forta centrifugala il împinge in exterior spre periferia bolului. Dupa aceea, laptele degresat trece in sus spre gatul bolului printr-un canal dintre discul separator si gurile de evacuare in dispozitivul de golire a laptelui degresat prin orificiile de evacuare din capacul bolului. Impuritatile mecanice se asaza pe suprafetele inferioare din interiorul capacului si bazei bolului, de aceea bolul trebuie curatat la fiecare 20 de minute pentru a asigura separarea corecta. Laptele nefolosit care s-a racit dupa ce a fost incalzit trebuie strecurat pentru a indeparta caimacul.

separator-de-smantana-centrifugal-3 separator-de-smantana-emt

Cum se foloseste un separator de smantana EMT

Dupa instalarea unui separator de smantana pe un spatiu de lucru, introduceti conectorul cablului in priza. Apasati butonul comutatorului pentru a porni separatorul. Dureaza cel mult 40 de secunde pentru ca bolul sa atinga viteza de operare. Pentru a preincalzi bolul, turnati cel putin un litru de apa incalzita la 40-50°C si lasati-l sa curga prin separator.

Fara a inchide sistemul de actionare electrica, puneti comutatorul in pozitia ”INCHIS” si turnati laptele in recipientul pentru lapte, iar dupa asta puneti comutatorul in pozitia ”DESCHIS” si incepeti procesul de degresare. Timpul de separare fara intrerupere nu trebuie sa depaseasca 20 de minute, dupa care demontati bolul rotitor si curatati in intregime toate partile care au facut contact cu laptele.

Atentie! O cantitate mica de apa sau lapte ar putea sa curga din orificiul de evacuare in carcasa sistemului de actionare electrica dupa ce deschideti rezervorul in cursul primei etape a procesului de separare. Dupa ce puneti comutatorul in pozitia ”DESCHIS”, in urma separarii laptelui, mai intai apare laptele degresat, care se scurge in dispozitivul de golire a laptelui degresat prin gaurile din bol, dupa care apare smantana, care se scurge in dispozitivul de golire a smantanii prin orificiul de evacuare din surubul de reglare.

In timpul functionarii constante, verificati proportia cantitatilor de smantana-la-lapte degresat. Simultan, puneti recipientele potrivite sub dispozitivele de golire. Cand recipientul cu lapte degresat este plin, indepartati ambele recipiente in acelasi timp. Stabiliti proportia cantitatilor de smantana-la-lapte degresat, masurand cantitatile in aceste recipiente. Cu cat iese mai multa smantana, cu atat mai mare este concentratia de grasime din smantana si este mai densa.

Cu o proportie a cantitatilor de smantana-la-lapte degresat de la 1:9 la 1:10, smantana poate fi folosita pentru obtinerea smantanii acide, cu o proportie a cantitatilor de la 1:6 la 1:7, smantana poate fi folosita pentru a face unt, iar cu o proportie a cantitatilor de la 1:3 la 1:4 smantana poate fi folosită pentru consumul imediat. Proportia cantitatilor de smantana-la-lapte degresat poate fi schimbata rasucind surubul de reglare, cu ajutorul unei chei care vine la pachet cu setul de accesorii si piese de schimb. Cand rasuciti surubul, cantitatea de smantana creste, iar cand strangeti surubul, scade. Pentru a obtine cea mai densa smantana, va recomandam sa rasuciti surubul la inceput, iar apoi sa-l slabiti pe la jumatatea rotatiei, deoarece daca strangeti surubul pana la oprirea brusca, nu va iesi deloc smantana din dispozitivul de golire. Pentru a evita slabirea filetului, nu aplicati prea multa forta atunci cand strangeti surubul de reglare in timpul opririi si nu ajustati densitatea smantanii prea des. Pentru a creste densitatea smantanii intoarceti gura de evacuare si inchideti parțial gaura rezervei de lapte. Pentru a completa procesul de separare, turnati 2 litri de lapte degresat si lasati-l sa curga prin separator. Acest proces va inlatura smantana ramasa din bol. Separatorul poate fi oprit doar atunci cand smantana si laptele degresat nu trec prin dispozitivele de golire.

Este interzisa inchiderea orificiilor de evacuare, deoarece laptele care se scurge din bol se acumuleaza in carcasa separatorului.  Acest lucru poate duce la distrugerea separatorului.

Dupa oprire, la un separator de smantana, asteptati 3 – 5 minute pentru a indeparta mai usor bolul de ax.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>