Sfaturi pentru apicultorii incepatori

Pentru antreprenorii care si-au propus sa dea startul la o afacere de crestere a albinelor sau pentru stuparii incepatori care doresc sa creasca cateva albine in curtea casei, am pregatit o serie de sfaturi si recomandari de baza, care speram noi, sa le fie de ajutor.

La inceput puteti sa va limitati la 1-2 familii de albine. Pentru acestea construiti un stup. Daca aveti cunostinte de tamplarie, construirea si asamblarea stupului nu va vor face probleme. Un utilaj precum masina pentru degrosare TH 330 va poate fi de mare ajutor, ea asigurand prelucrarea exacta a placilor, scandurilor, grinzilor datorita reglarii facile a adancimii de degrosare precum si a avansului automat. Masina pentru rindeluire si degrosare PT 250 ajuta la crearea ramelor pentru stupi, de diferite marimi. Cu capsatorul KN 5040 H ramele pot fi capsate. O solutie pentru cei care nu vor sa construiasca singuri stupul este achizitionarea placilor de lemn si asamblarea lor. Pregatirea stupului se face din timp, de preferinta din iarna, astfel incat in aprilie albinele sa poate sa produca miere in cele mai bune conditii.

Stupii se amplaseaza in apropierea unor paduri, campuri cu flori, terenuri agricole, pentru ca albina sa aiba la dispozitie materia prima necesara. Evitati zonele umede si cautati locuri ferite de vanturi puternice, cu o orientare a stupului spre est sau sud-est. Stupul trebuie inclinat putin in fata pentru ca albinele sa curete usor fundul stupului.

Importanta este si achizitionarea de echipamente de protectie. Acestea va vor apara de intepaturi si trebuie folosite, chiar daca considerati ca familia de albine este blanda. De preferat e sa alegeti un costum deschis la culoare, pentru a putea fi folosit si vara, la temperaturi mai ridicate.

Alte produse necesare pentru activitatea de crestere a albinelor pot fi: afumator, perie, dalta, scaun de lucru, colivii matci, tava si masa de descapacit, centrifuga, site, maturatoare, vase pentru depozitare, topitor solar, colectoare de propolis si polen, nuclee de imperechere.

Extrasul mierii se realizeaza la inceputul toamnei. Nu o faceti spre sfarsitul toamnei caci astfel riscati ca albinele sa nu aiba hrana pe timpul iernii si astfel stupul va avea de suferit. Pentru orice eventualitate verificati hrana depozitata pentru iarna si asigurati-va ca adapatorul contine apa curata.

Pentru calificarea ca apicultor va recomandam sa cititi literatura de specialitate, reviste si sa luati legatura cu alti stupari, prin intermediul forumurilor. Orice sfat este binevenit iar experienta lor va va fi de ajutor. Pentru lista completa de produse necesare unui apicultor, mai multe sfaturi si recomandari, puteti lua legatura cu noi la nr de telefon 0730 260 458.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>