Stabilizatoare de tensiune – protectie pentru casa ta

Fiecare din noi are acasa un televizor, un frigider, un aer conditionat, o centrala termica, un calculator. Aceste lucruri care ne asigura un trai confortabil si placut ne dau insa uneori mari emotii atunci cand apar fluctuatii de tensiune. Pe acestea nu le putem controla, insa ne putem proteja intreaga casa folosind stabilizatoare de tensiune.

Stabilizatorul de tensiune este un dispozitiv electric care asigura la iesire o tensiune constanta, fara a fi afectat de variatia tensiunii de intrare, curentului de iesire sau de conditiile de mediu. Stabilizatoarele de tensiune monofazice asigura o tensiune constantă de 220V/230V iar cele trifazice de 380V.

Cum protejeaza stabilizatoarele de tensiune aparatura electronică

Producatorii garanteaza functionarea in limite normale a aparaturii electronice luand in calcul variatii ale tensiunii de retea intre +10% şi -15% din valoarea nominala. Acest interval de valori pentru variatii de tensiune devine cu atat mai redus cu cat aparatul electronic este mai sensibil. Depasirea acestor praguri poate duce la arderea circuitelor electronice ale produselor, aspect neacoperit de garantia producatorului. Eventualele pagube cauzate de fluctuatiile de tensiune pot fi imputate doar furnizorului de energie electrica, insa sunt extrem de dificil de recuperat.

Pentru a garanta functionarea normala si precisa a unui aparat electronic este nevoie de tensiuni de alimentare constante, conditie asigurata de un stabilizator de tensiune. Acesta se conecteaza intre sursa de alimentare si consumator si determina stabilizarea tensiunii fie inainte de redresor, cel care realizeaza conversia energiei de curent alternativ in energie de curent continuu, fie dupa redresor, prin introducerea între acesta si sarcina a unui element care sa preia variatiile de tensiune.

Alegerea unui stabilizator de tensiune

Pentru alegerea unui stabilizator de tensiune potrivit nevoilor consumatorului trebuie luati in considerare cativa factori. Stabilizatorul de tensiune trebuie sa aiba o putere exprimata in wati sau amperi mai mare decat puterea de consum totala a aparatelor care vor fi conectate la acesta.

Trebuie analizat şi principiul de functionare prin care se pastreaza constanta tensiunea. Pe piata sunt disponibile stabilizatoare de tensiune cu relee si stabilizatoare de tensiune cu servomotor. Un stabilizator de tensiune cu relee functioneaza prin declansarea printr-o serie de relee la anumite valori fixe ale tensiunii electrice ceea ce duce la stabilizarea tensiunii. Are o marja de eroare de 5-10%, mai mare decat marja de eroare de 3% a stabilizatorului de tensiune cu servomotor. Acest model de regulator este echipat cu un servomotor care la valori diferite ale tensiunii de intrare acceseaza valori intermediare de tensiune pe iesire. Spre deosebire de stabilizatorul de tensiune cu relee, cel cu servomotor are o durata de viata mai mare, tensiune de iesire mai stabila si precisa si protectie sporita la supratensiune.

Un stabilizator de tensiune poate prezenta si dotari precum afisaj digital sau analogic, protectii la supratensiune, carcasa de protectie la intemperii.


Magazinul online Vintex ofera o gama diversa de grupuri electrogene. Click pentru mai multe detalii despre produse, preturi, accesorii.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>